Канон покаянный ко Господу Иисусу Христу

Творение иеромонаха Василия (Рослякова), в Оптиной пустыни на Пасху 1993 года убиеннаго

Текст канона утвержден на заседании Священного Синода 23–24 сентября 2021 года (журнал № 67).

Глас 6.

Песнь 1

Ирмо́с: Разступи́ся пучи́на чермна́я/ и ублажи́ стопы́ Изра́иля уничиже́ннаго,/ сомкну́вшися же мгло́ю и бу́рею/ над главо́ю го́рдости еги́петския,/ Го́спода просла́вивши во ве́ки/, я́ко и́стиннаго Судию́ и Изба́вителя.

Иде́же обря́щу нача́ло зла моего́? О́крест воззрю́ и содрага́юся, внутрь обращу́ся и возболе́зную, я́ко тьма го́рькая обстои́т мя. О Звездо́ еди́ная, Христе́ Спа́се мой, достигни мя луча́ми благода́ти Твоея́.

Со Ада́мом ны́не сокруша́юся: ка́ко воспою́ Све́та уте́ряннаго? Ка́ко возвещу́ И́стину оста́вленную? А́ще реку́, я́ко не ви́дех Го́спода, ка́мени возопию́т, облича́юще мя. Ка́мо пойду́, презре́в Тя, Спа́се, Путь и И́стина Сый, Христе́?

Сла́ва: Не и́мам, Го́споди, вити́йства высо́каго, не вем глаго́лов прему́дрых, но, я́ко и отцы́ на́ши от ве́ка, взыва́ю Ти: поми́луй мя, Бо́же, и спаси́ мя.

И ны́не: Не покры́ю лука́вством лю́тых мои́х, но вся возвещу́ Тебе́, Де́во Чи́стая, оба́че не смире́ния исполнен творю́ сия́, но безсты́дства потае́ннаго. Ты же, кро́тости Исто́чниче Пречи́стый, омы́й окая́нство души́ моея́ и целому́дрие во мне оживи́.

Песнь 3

Ирмо́с: Еди́ному дню времена́ уподобля́я,/ ве́чности начерта́ние показа́л еси́, Го́споди,/ те́мже во хра́ме сла́вы Твоея́ ли́ки составля́ются,/ несть свят, ра́зве Тебе́, Го́споди, взыва́юще.

Коли́ко оде́жд раздеру́ окая́нный, и поко́я дости́гну? Коли́ко пе́пла возложу́ на главу́ сра́мную мою́ и не иму́ помышле́ний лю́тых? Ко́им вре́тищем покры́юся и не узрю́ беззако́ний мои́х? Всу́е мяту́ся, ища́ покая́ния. Но Ты, Христе́, реки́й: без Мене́ не мо́жете твори́ти ничесо́же, пройди́ во у́ды моя́, разсецы сло́вом Твои́м ка́менную утро́бу мою́, порази́ ка́мень се́рдца моего́ и изведи́ исто́чники слез.

Егда́ в ску́дости пребыва́ю, печа́ль и за́висть терза́ют мя. Егда́ же преспева́ю ма́ло, го́рдостию обурева́юся неудержи́мо; грех а́лчный го́нит мя, Го́споди. Приими́ сокруше́ние мое́, Влады́ко, ины́х бо даро́в и жертв не и́мам.

Сла́ва: Отку́ду прииму́ сле́зы, а́ще не от Тебе́, Бо́же? Ка́мо гряду́ в день печа́ли, а́ще не во храм Твой, Влады́ко? Где обря́щу утеше́ние, а́ще не в словесе́х Твои́х, Свя́те? Не отри́ни мене́, Го́споди, и ны́не помяни́ мя.

И ны́не: При́зри на мя, Влады́чице, и вся скве́рны моя́ попали́, да не обе́шу на вы́ю мою́ жерно́в осе́льский, но прах прегреше́ний мои́х принесу́ Христу́ Бо́гу моему́, и возмете́т от лица́ преклоне́ннаго моего́.

Седа́лен:

Оста́вих Тя, Све́те и́стинный, тьма обдержи́т мя и хлад, огнь мудрова́ния моего́ не гре́ет мя, но́щи сме́ртныя ужаса́юся. Воста́ни ра́но, Го́споди, Со́лнце мое́, и оживи́ мя теплото́ю Ду́ха Твоего́.

Сла́ва: У Тебе́, Влады́ко, прошу́ благода́ти, но та́йную наде́жду полага́ю в кре́пости мое́й; велича́ю и благодарю́ Тя, но сла́вы не лиша́ю самолюби́выя души́ моея́. Не пре́зри, Го́споди, покая́ния моего́ и поми́луй мя.

И ны́не: Со вся́кою ско́рбию, вели́кою и ма́лою, с оби́дами та́йными и печа́лию го́рькою прибега́ю к Тебе́, Ма́ти Бо́жия, я́ко ча́до, от злых оби́димое, вся приношу́ Тебе́, Де́во Чи́стая, ча́я утеше́ния и Ма́терния ми́лости.

Песнь 4

Ирмо́с: Мир из небытия́ воззва́вый/ и персть земну́ю сы́на Све́та соде́лавый,/ возведи́, Го́споди,/ в ра́дость ду́шу мою́/ и утверди́ во и́стине Твое́й/ непоколеби́мо.

К Тебе́ иду́, Го́споди, и утаи́ти замышля́ю, я́ко Ана́ния и Сапфи́ра, часть не́кую души́ моея́ на дела́ посты́дная. При́зри на не́мощь мою́, и умертви́ та́йная моя́, и Сам яви́ мя неосужде́нна пред Тобо́ю.

Не прие́млет душа́ моя́ утеше́ния: днем лицеме́рие мое́ наставля́ет мя, но́щию нече́стие се́рдца моего́ предстои́т мне, отобою́ду печа́ль и поноше́ние, несть мне прибе́жища; еди́н то́кмо плач утвержде́ние и утеше́ние мое́.

Сла́ва: О́тче, возста́ви мя, аз бо пред грехо́м пресмыка́юся ра́бски; Сы́не, изведи́ мя от ме́ста сту́днаго жития́ моего́; Ду́ше Святы́й, освяти́ нощь стра́нствования моего́. Тро́ице непостижи́мая, да гряду́ к Тебе́ покая́нием непоколеби́мым.

И ны́не: Богоро́дице ми́лостивая, го́рькая жи́зни сея́ услади́ слеза́ми покая́ния, окамене́нная ми́ра сего́ сокруше́нием серде́чным умягчи́. Вся бо мо́жеши моле́нием неусыпа́ющим, одесну́ю Христа́ Бо́га предстоя́щи.

Песнь 5

Ирмо́с: Плаче́вною но́щию/ бе́здне небе́сней аз удиви́хся,/ день истле́вший пред собо́ю ви́дя,/ достиго́х зари́ и нача́ла со́лнечнаго,/ и па́ки удиви́хся неудержи́мо/ блиста́нию проро́чествующему.

Я́ко Савл, неи́стовствую на Тя, Бо́же, ре́вностно гоню́ благода́ть Твою́ от себе́, но Ты Сам, Влады́ко, яви́ся се́рдцу моему́ и ослепи́ о́ное све́том любве́ Твоея́, и возглашу́ аз, окая́нный: что сотворю́, Го́споди?

Обличи́л мя еси́, Го́споди, и преклони́хся пред Тобо́ю, стыдо́м покры́стася о́чи мои́, да не у́зрит и нощь греха́ моего́; то́кмо Тебе́, Бо́же, печа́ль моя́. Не оста́ви мене́, смяте́ннаго, посети́ и спаси́ мя.

Сла́ва: Не гла́дом гла́дна душа́ моя́, не жа́ждою жа́ждет се́рдце мое́, но о глаго́лех Твои́х, Христе́, стражду́, о и́стине Твое́й а́лчу. При́зри на не́мощь мою́, Го́споди, и пода́ждь ма́нну слове́с Твои́х.

И ны́не: Яко Свеща неугасимая, сле́зы те́плыя на зе́млю иска́пающи, предстои́ши, Богоро́дице Пресвята́я, пред Царе́м Небе́сным, те́мже и мне све́та и тепла́ Твоего́ да́руй на де́рзостное се́рдце мое́.

Песнь 6

Ирмо́с: Пове́ржен на ло́же сле́зное,/ я́ко на дно морско́е,/ ка́ко воста́ти мне сме́ртному,/ от ме́ста клеветы́ и презре́ния?/ Го́споди, Бо́же мой,/ воскреси́ мя погиба́ющаго.

Внегда́ и́скренний мой поноша́ше мя, к Тебе́, Го́споди, душа́ моя́; а́ще у́бо и душа́ моя́ обетша́ет, уста́ призову́т Влады́ку моего́. Но ка́мо, Го́споди, пойду́, а́ще рече́ши: не вем тя? Земля́ не прии́мет мя, не́бо не покры́ет мя. Не отри́ни мене́, Бо́же, от лица́ Твоего́.

Твоя́ от Твои́х приношу́ Ти, Спа́се, и велича́юся; тщу́ся, я́ко Си́мон волхв, Ду́ха Свята́го получи́ти за мзду моли́тв и дел мои́х. Прости́ мя, Го́споди, и не помяни́ нече́стия моего́.

Сла́ва: Уста́ испове́дуют Тя, Бо́же, те́ло уготовля́ется на по́двиги и страда́ния; душа́ же безмо́лвствует и гото́вит час отрече́ния моего́; Го́споди, сокруши́ жесто́кое се́рдце мое́ и от сна нечу́вствия возста́ви мя.

И ны́не: Сокруши́шася коле́на моя́ от но́щи печа́ли и забве́ния, но Ты не забу́ди мене́, Ма́ти Бо́жия, и возста́ви мя уныва́ющаго.

Конда́к, глас 6:

При бре́зе ста́ну, Го́споди, и воспла́чу,/ я́ко зрю Тя по ину́ю страну вод непроходи́мых./ Обрати́ ко мне очи Твои́, Спа́се мой,/ и поми́луй мя.



Ин конда́к, глас тойже:

Глас Твой слы́шу, Го́споди, хла́да то́нка,/ и не вем, отку́ду прихо́дит и ка́мо и́дет./ Отве́рзи, Христе́ Спа́се, слух се́рдца моего́/ и наста́ви и спаси́ мя.

И́кос:

Поме́рче во мне Со́лнце Пра́вды, и прии́де на мя хлад земны́й, гре́юся огне́м страсте́й мои́х, во дво́рех чужди́х обрета́юся окая́нный. Взы́ди, Го́споди, на не́бо се́рдца моего́ и день спасе́ния мне возвести́.

Песнь 7

Ирмо́с: Вавило́нскую пещь о́гненную,/ я́ко часть ма́лую/ пламене беззако́ния людска́го,/ о́троцы невреди́мо проидо́ша,/ спасе́ния песнь воспева́юще:/ Бо́же оте́ц на́ших, благослове́н еси́.

А́ще оста́влю Тя, Го́споди, Ты не оста́ви мене́ до конца́, потерпи́ безу́мства и беззако́ния моя́, покры́й срамоту́ и нече́стие мое́. Егда́ же в день печа́ли призову́ Тя, прости́ мене́ и не помяни́ непостоя́нства и двоеду́шия моего́.

Стыжду́ся проси́ти Тебе́, Го́споди, те́мже не и́мам слове́с к Тебе́, окая́нный, то́кмо ру́це простира́ю и се́рдце, ми́лости прошу́ и хле́ба насу́щнаго, я́ко ни́щий, отве́рженный и презре́нный.

Тебе́, Го́споди, ищу́ и не обрета́ю; я́ко слепе́ц, ищу́ Тебе́ и путевожда не и́мам; при пути сежу и ожида́ю, внегда́ мимои́деши и услы́шиши моле́ния моя́.

Сла́ва: Глаго́леши, Го́споди: толцыте, и отве́рзется вам; но скорбь, Влады́ко, связа́ ру́це мои́, исто́рже му́жество из души́ моея́; при две́рех сижу́ безмо́лвный. Отве́рзи ми, Го́споди, и при́зри на мя, я́ко на разсла́бленнаго иногда́.

И ны́не: Почто́ сиро́тствую, Ма́терь име́я ми́ра Влады́чицу? Почто́ смуща́юся во стра́нствиих, дом насле́довав Небе́сный? Пресвята́я Богоро́дице, Ма́ти Го́спода на́шего, доведи́ мя го́рняго Оте́чества моего́.

Песнь 8

Ирмо́с: Не ужасни́ся, душе́ моя́,/ не устраши́ся, се́рдце мое́,/ искуше́ния о́гненнаго,/ во очище́ние посыла́емаго Го́сподем Милосе́рдым,/ Его́же стра́сти помяни́те,/ Воскресе́ние воспо́йте/ и превозноси́те во вся ве́ки.

Ве́рности сло́во вруча́ю Тебе́, Го́споди, но при первем стра́се отрица́юся; ви́дя же Тя на поруга́ние ведо́ма и обра́щшася, зря́ща мене́, помина́ю, сту́дный, кля́твы моя́, гряду́ вон и пла́чуся го́рько.

И злочестивый Иу́да любля́ше Иису́са, оба́че коры́сти ра́ди; аз же немощны́й, та́яжде творю́, си́лы Боже́ственныя любве́ не прие́млю, изнемога́ю от но́щи тщесла́вия моего́. Спаси́ мя, Го́споди, да не впаду́ в бе́здну преда́тельства и поги́бели ве́чныя.

Сла́ва: Да́ры исцеле́ний от Бо́га прии́м и лю́дем расточа́я, сла́вою обогати́ся Иу́да; приноше́ния содержа́ и ми́лостыню подава́я, благодаре́ньми услажда́шеся; аз же, треокая́нный, тщесла́вия бога́тство скрыв, страшу́ся еди́ножды Бо́га преда́ти. Спаси́ мя, Го́споди, да возда́м Тебе́ Еди́ному сла́ву и благодаре́ние.

И ны́не: Ску́дно хвале́ние мое́ Твоего́, Влады́чице, милосе́рдия, не́мощно покая́ние мое́ о бе́здне грехо́в мои́х; не ревную о благодарении, немотству́ю и в покая́нии. Не оста́ви мене́, смяте́ннаго, Ма́ти Бо́жия, и спаси́ мя.

Песнь 9

Ирмо́с: Усыновле́ние мое́ чу́дное/ Ма́терию Госпо́днею/ дерза́ю воспева́ти,/ но страшу́ся и трепе́щу сего́,/ я́ко при Кресте́ бы́вшаго./ Предста́ни мне, Ма́ти, в позо́рищи и сме́рти су́щему,/ и спаси́ мя сия́нием ли́ка Твоего́ Пречи́стаго.

Не отвеща́еши мне ничесо́же, Го́споди, егда́ восле́д вопию́ Тебе́: помози́ ми, душа́ моя́ жесто́ко печа́луется. Обрати́ся же, Спа́се мой, я́ко не понесу́ оставле́ния сего́, и поми́луй мя.

Вем, Го́споди, вем, я́ко бие́ши вся́каго сы́на, его́же прие́млеши, но ропщу́, егда́ зрю наказу́емая ча́да Твоя́. Прости́ мя, Го́споди, и терпе́ние с благодаре́нием да́руй.

Сла́ва: Ра́зумом постига́ю, я́ко венцы́ и сла́ву гото́виши пла́чущим и уничиже́нным, но душа́ моя́ не утеша́ется ны́не воздая́нием гряду́щим; скорбь объе́млет мя, егда́ зрю поноше́ния на и́скренняя моя́. Поми́луй мя, Го́споди, и моли́тися научи́ за враги́ неоскудева́ющия.

И ны́не: Гне́ва огнь неугаси́мый сожига́ет мя, горды́ни червь неусыпа́яй снеда́ет се́рдце мое́. Спаси́ мя, Пресвята́я Богоро́дице, от мук а́довых, дости́гших до души́ моея́.

Свети́лен:

Све́те мой Христе́ Спа́се, нощь жития́ моего́, иде́же и со́лнце не просвеща́ет мя, озари́ блиста́нием Божества́ Твоего́ и спаси́ мя.

Молитва

Го́споди Иису́се Христе́, Ты еси́ Хлеб Живы́й, сше́дый с Небесе́, и яды́й Хлеб сей не у́мрет и бу́дет жи́ти во ве́ки! Го́споди, Хлеб сей есть Плоть Твоя́, ю́же Ты отда́л еси́ за жизнь ми́ра, те́мже и рекл еси́: яды́й Мою́ Плоть и пия́й Мою́ Кровь и́мать живо́т ве́чный, и Аз воскрешу́ его́ в после́дний день. Та́ко и днесь гряде́м к Тебе́ по сло́ву Твоему́. И ны́не, испыту́я нас, глаго́леши: не хо́щете ли и вы отыти́? Мы же, яко Петр иногда́, зове́м Ти: Го́споди! К кому́ нам ити́? Ты и́маши глаго́лы жи́зни ве́чныя, Ты – Христо́с, Сын Бо́га Жива́го, Ты – А́льфа и Оме́га, нача́ло и коне́ц, Ты – Бог, Царь и Госпо́дь, и Твою́ держа́ву и милосе́рдие сла́вим ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в. Ами́нь.